Szlifowanie usuniętych pęcherzy osmozy

 Szlifowanie usuniętych pęcherzy osmozy

Odpowiednie szlifowanie usuniętych pęcherzy osmozy i przygotowanie podłoża po usunięciu pęcherzy jest niezbędne przed rozpoczęciem dalszych prac remontowych.IMG_7576

Pęcherze osmotyczne występują przeważnie poniżej linii wodnej jachtu lub motorówki.

Pierwsze pęcherze osmozy pojawiające się w laminacie przypominają niewinnie wyglądające wybrzuszenia na powierzchni.

Wraz zw wzrastającym ciśnieniem osmotycznym i napełnianiem się pęcherza płynem o kwaśnym (octowym) zapachu. Używając niewielkiej siły nacisku na pęcherz zaczyna się z niego wydobywać płyn .

Powstawanie pęcherzy, które jest równoznaczne ze zniszczeniem konstrukcji laminatu poliestrowo szklanego (LPS) następuje w wyniku procesu „dyfuzji”z otoczenia do struktur laminatu. Szczegółowo proces powstawania osmozy został opisany w artykule : Proces naprawy oraz przyczyny powstawania osmozy.

Jedynie całkowite usunięcie miękkich warstw maty oraz żelkotu ze wszystkich pęcherzy osmozy, całkowite oczyszczenie powierzchni laminatu z nich jest IMG_4393gwarancję prawidłowego wykonania dalszego procesu naprawy.

Podczas usuwania pęcherzy osmozy nie możemy zapomnieć że pęcherze osmozy powstają również w trudno dostępnych miejscach jak np. skrzynka mieczowa.

W artykule : NAPRAWA OSMOZY czyli krótka ściąga z etapów remontu – przedstawiamy KROK PO KROKU jak prawidłowo naprawiać laminat w przypadku pojawienia się pęcherzy osmotycznych.

Przykłady prawidłowo usuniętych pęcherzy osmozy : IMG_4401         IMG_3831           osmoza 1

Katalog produktów Sea-Line® (i Poradnik Szkutnika) niezbędnych do naprawy laminaty w którym występuje osmoza.

Zaloguj się

Musisz być zalogowany aby móc komentować i wysyłac pytania odnośnie:
Szlifowanie usuniętych pęcherzy osmozy

Copyright (C) jachtowe.pl Realizacja: Estymo
Facebook
Kalkulator farb Produkty do remontu

Ta strona wykorzystuje pliki cookies m.in. do celów statystycznych. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zaakceptuj cookies Więcej informacji