Naprawa rozwarstwienia łączenia laminatu

Naprawa rozwarstwienia łączenia laminatu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oczyszczenia miejsca rozwarstwienia

rozwarstwienie 1Miejsce łączenia powierzchni laminatu np. łączenie kadłuba z pokładem jest bardzo często narażone na rozwarstwienie z powodu uderzenia, niedokładnego klejenia lub użycia nieodpowiedniego kleju. Jeżeli zdarzy się miejscowe rozwarstwienie należy je czasowo trwale rozewrzeć.  Można się posłużyć wkrętami umieszczając je w szparze między laminatami. Papierem ściernym należy przetrzeć wewnętrzne powierzchnie i oczyścić z pyłu.

 

 

 

 

Nałożenie szpachlówki Sea-Line

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Do sklejenia łączenia można użyć szpachlówek poliestrowych jak i epoksydowych w zależności jakich parametrów łączenia oczekujemy. Proponujemy wykonanie naprawy przy użyciu szpachlówki epoksydowej z włóknem szklanym Sea-Line  lub  szpachlówki epoksydowej uniwersalnej Sea-Line. Po wymieszaniu z utwardzaczem zgodnie z wcześniejszymi zaleceniami, nakładamy szpachlówkę szpachelką starając się, aby wypełniła jak najgłębiej połączenia.

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

&nbsp

 

 Ściśnięcie łączenia

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA  Następnie wyciągamy wkręty, a nadmiar szpachlówki powinien zostać wyciśnięty na zewnątrz.

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  Połączenie należy dobrze docisnąć za pomocą ścisków.

 

 

 

 

 

  

 

Po utwardzeniu można ściągnąć ściski i ściąć nożem nadmiar szpachlówki. Pozostaje tylko przeszlifowanie łączenia papierem ściernym np. 180 i ewentualnie zabezpieczenie połączenia topkotem lub Podkładem epoksydowym Lightprimer 5:1.

Katalog produktów Sea-Line® i Poradnik Szkutnika

Zaloguj się

Musisz być zalogowany aby móc komentować i wysyłac pytania odnośnie:
Naprawa rozwarstwienia łączenia laminatu

Copyright (C) jachtowe.pl Realizacja: Estymo
Facebook
Kalkulator farb Produkty do remontu

Ta strona wykorzystuje pliki cookies m.in. do celów statystycznych. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zaakceptuj cookies Więcej informacji